Starte egen wiki?

Denne siden er laget for deg som ønsker å starte eget wikiprosjekt i skolen. Her vil du finne ulike tips og råd av både teknisk og praktisk art.

Siden er (som seg hør og bør på en wiki) under utvikling. Som medlem av Hildegunn-universet har du full anledning til å forbedre denne siden. I tillegg må du gjerne bidra med tips og egne erfaringer på denne siden. Til sammen kan disse sidene bli nyttige ressurser som du kan benytte i egne wiki-prosjekter. Har du spørsmål til noe eller trenger hjelp kan du sende meg en melding her på wikidot (ligger nok under dine ('contacts')) eller bare en god gammeldags epost til on.tiu|xorb.edlih#on.tiu|xorb.edlih.

1. Opprette wikien; enkel redigering

Opprett en ny wiki på wikidot.com sin startside. Fyll ut ønsket navn på din nye wiki, og husk at adressen bør være enklest mulig. Språk: du kan velge norsk, men vær obs på at denne ennå ikke er ferdig utviklet, så enkelte engelske ord kan dukke opp her og der. Du kan samtidig velge utseende ("template" eller "theme") her, eller vente til senere. Sist men ikke minst kan du nå velge om wikien skal være "open", "closed" eller "private".

Når en ny wiki er opprettet er den full av tekst. Dette kan være forvirrende, men teksten er ment som brukerinstruks til deg som administrator. Når du har lest og forstått det som står der (eventuelt kopiert det over til et annet sted) er det meninga at du sletter dette innholdet for å gi plass til det nye innholdet. Jeg vil anbefale at du sletter innholdet på førstesida (som inneholder stort sett ting du allerede vet) men ikke rører topp- og sidemenyene ennå.

Video som viser grunnleggende tekstredigering (det meste av dette kan du allerede):

Nå kan du allerede mer enn nok til å starte din egen wiki. Neste skritt blir å tilpasse wikien til å bli akkurat slik du vil ha den. Dette vil i første omgang bety å forandre utseendet, samt redigere topp- og sidemenyene.

2. Tilpasse wikien

a) Utseende ("template" eller "theme")
En nyopprettet wiki på wikidot har alltid samme utseende. Dette er greit nok, men du ønsker kanskje noe mer fancy? I så fall finnes det masse muligheter. Gå inn på 'manage site' som du finner i sidemenyen. NB: Dette er ditt 'styringspanel' hvor bare du som administrator har tilgang. Hit vil du gå inn veldig mange ganger etter hvert, så legg like godt merke til med en gang hva URL-adressen er: (din wikiadresse +)admin:manage (Eksempel: når jeg må gjøre større endringer på denne Hildegunn-wikien skriver jeg
http://hildegunn.wikidot.com/admin:manage rett inn i adressefeltet.)

manage%20site.PNG

Gå så til Appearance>Themes. Her får du to valg: enten bruke et 'built-in' eller et 'external' tema. Tem betyr her et spesilet type layout med ferdig valgt design, farger, skrifttyper, osv. Wikidot har utviklet et sett ferdige tema (ca 20), men så finnes i tillegg 'eksterne' tema som aktive brukere har utviklet. Mange av disse er veldig flotte, men kan kreve litt mer av brukeren siden noen er litt ustabile. Som nybegynner bør du heller velge ett av de ferdige fra wikidot.
Du kan se disse ferdige temaene på http://www.wikidot.com/themes:preview (åpnes i eget vindu fra den siden du var på.) Vær obs på "no side bar"-versjonene, veølger du en slik får du ingen sidemeny. Noe man jo ikke alltid trenger.
Uansett: som med alt annet på en wiki så kan du forandre mening og endre seinere.

b) Topp- og sidemenyen
Topp- og sidemenyene følger samme redigeringsprinsipp som de andre sidene. Jeg vil likevel anbefale at du som lærer tar kontroll på disse, og ikke åpner for at elever får anledning til å endre noe her.

(to be continued….)

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License